De weg naar de zwarte band...


Karate beoefenen betekent trainen met een doel. Een van die doelen kan zijn ooit de zwarte band te behalen. Vergelijk het met het nemen van rijles, waar het doel het behalen van een rijvaardigheidsbewijs / rijbewijs is of het volgen van een schoolopleiding met als doel het diploma.

Op weg naar de zwarte band zul je tussentijds examens af dienen te leggen. Net als op school heeft ieder hoger examen weer meer en/of moeilijkere oefenstof. Dit is vergelijkbaar met een schoolopleiding; zodra je een klas hoger komt dien je moeilijkere oefenstof eigen te maken. Het eerste examen kun je al afleggen na zo'n 3 maanden trainen.

Periode tussen examens
Hoe langer je Karate beoefent, hoe hoger de graad / band, hoe langer de periode tussen de examens kan zijn. Tussen de eerste examens kan 3 a 4 maanden zitten, bij de hogere banden kan daar wel een half jaar tot een jaar tussen zitten. Bij dangraden (hogere zwarte banden) kan daar zelfs jaren tussen zitten. Dat zijn ervaringsjaren. Dit kunnen we vergelijken met piloten die aan een minimaal aantal vlieguren dienen te voldoen voordat zij hun brevet kunnen behalen. Ook in Karate dien je een aantal trainingsuren te hebben volmaakt.

Trainingsuren per week
De tijd tussen de examens kan ook worden beïnvloed door het aantal trainingsuren per week. Het is begrijpelijk dat iemand die 3x per week traint sneller vordert dan iemand die 1x per week traint. Dit houdt in dat degene met de meeste trainingsuren eerder examen kan afleggen dan degene die minder heeft getraind.

Toch gaat dat niet altijd op. Zo kan iemand aanleg hebben of totaal niet; zo kan iemand veel thuis trainen of alleen op de sportschool. Ook kennis van de Japanse terminologie is belangrijk en kan thuis worden geoefend, maar ook extra conditietraining (zoals hardlopen, opdrukken, buikspieren, squats ), Ippon Kumites en kata's zijn onderdelen die je zelf of thuis kunt oefenen en ten goede komen aan het sneller vorderen.

Leren met behulp van internet
Het is tegenwoordig een stuk makkelijker geworden Karate te leren; 100 jaar geleden waren er geen Karate boeken met plaatjes, tekst en uitleg; tegenwoordig hebben we vele hulpmiddelen; boeken, video's. DVD's, internet, Youtube etcetera. Maar vergeet niet dat dat slechts hulpmiddelen zijn; het echte werk leer je in de Dojo (sportzaal); daar krijg je les, wordt kritisch naar je vorderingen gekeken, krijg je begeleiding, krijg je aanwijzingen en kun je met partners oefenen.

Verschillende niveaus
Bij Kyokushin beoefenaars kunnen we aan de kleur van de banden zien tot welk niveau men gevorderd is. Tijdens ieder examen dient men zich te bewijzen middels vastgestelde en verplichte exameneisen. Deze bestaan onder meer uit onderdelen als kihon (basis technieken), kumite (vechten met tegenstanders), kata (uit het hoofd geleerde vastgestelde vormen) en tameshiwari (breektesten; het breken van stenen, dakpannen, planken, honkbalknuppels et cetera).
De bandvolgorde bij Kyokushin Karate is: Wit, Oranje, Blauw, Geel, Groen, Bruin, Zwart. Judo (en semi contact Karate) hanteren een andere bandvolgorde: Wit, Geel, Oranje, Groen, Blauw, Bruin, Zwart


Examens en graden

Voorafgaande aan het examen voor de zwarte band zijn er 10 niveaus (Kyugraden) die worden aangegeven door de kleur van band (of een streep op een band).
Een kort overzicht: je begint met een witte band en door trainen en het afleggen van tussentijdse examens bereikt men via de oranje, blauwe-, gele-, groene- en bruine band uiteindelijk het niveau waar men examen mag doen voor de zwarte band.

Er zijn bij iedere bandkleur ook tussenliggende niveaus, waar een streep op de band kan worden behaald, zoals blauwe band met een gele streep, gele band met groene streep, enz. ).
Er wordt wel eens gesteld dat de kyugraden de lessen zijn, de zwarte band vergelijkbaar is met het behalen van het rijbewijs en alle dangraden ervaringsjaren zijn waarin je Karate echt leert doorgronden, je je technieken nog meer verbetert en aan derden door kunt geven.

Na het behalen van de zwarte band kunnen hogere examens worden afgelegd. Iedere behaalde hogere graad wordt aangeduid met een extra gouden streep op de band (bijvoorbeeld een Sensei heeft 4 gouden strepen op zijn gordel om aan te geven dat hij in het bezit is van een 'Yondan' oftewel 4e dan).

Internationale eisen
Alleen als leerlingen voldoen aan internationaal bepaalde exameneisen en voldoende voldoen aan de trainingen kunnen zij een volgende graad behalen. Het is dus niet vanzelfsprekend dat men na bepaalde perioden er een graad bij krijgt; iedere graad dient dus te worden verdiend. Op deze manier leren onze leerlingen snel dat doorzettingsvermogen en hard werken worden beloond.

De zwarte band is de meest begeerde en voor velen een doel. Zelfs degenen die geen Karate beoefenen kennen de term 'zwarte band'; dat staat immers voor iemand die van wanten weet. Iedereen wil er een, maar niet iedereen heeft het doorzettingsvermogen er ook uiteindelijk een te verdienen.

Shinsa, Promotie tests, worden doorgaans 3 a 4x per jaar gepland. Studenten kunnen, zodra zij daar aan toe zijn, op die dagen worden getest voor hun volgende graad / band. Niet alleen de testdag is van belang; ook de trainingsperiode voorafgaand telt (als een soort tentamen) mee, dus altijd hard trainen en de trainingen op regelmatige basis bezoeken is het devies!


Voor de jeugd
Daar de exameneisen steeds uitgebreider en complexer worden zijn deze voor jeugd (over dezelfde periode) verdeeld over meerdere examens. Zo zijn er ook jeugdbanden met 2 strepen.

Exameneisen per graad

Door op een plaatje hieronder te klikken, kun je per graad zien aan welke eisen je moet voldoen en kun je je gericht voorbereiden op het examen.